70 år med spilleglede på Konnerud

Fra ildsjeler til skolekorps

Det hele startet 25. januar 1955. Det første styret besto av Harald Wisting (formann), Arne Holand (sekretær), Olaf Haveraaen (kasserer) og Ingrid Skramstad. Med stort pågangsmot og utallige innsamlingsaksjoner sørget de for at Konnerud fikk sitt eget skolekorps. Instrumenter og uniformer ble anskaffet med stor innsats fra foreldrene, og i 1959 marsjerte musikantene i egne uniformer for første gang.

Det første bildet
1960: Korpsets første 17. mai

Dameforeningens uvurderlige innsats

På 60-tallet spilte Dameforeningen en helt sentral rolle. Kvinnene samlet inn penger gjennom utlodninger, juletrefester og messer. I 1960 overrakte Dameforeningen korpsets første banner. I 1961 overtok Asbjørn Greni som dirigent, en rolle han hadde i hele 13 år.

En av 60-tallets høydepunkter var landsstevnet i Oslo i 1964, der 22 000 musikere deltok på Ullevål stadion. Korpset fikk også æren av å holde en offisiell konsert under Festspillene i Bergen i 1969.

1964
1964: Ullevål stadion

Storhet og utfordringer på 70-tallet

På 70-tallet slet korpset med lavt medlemstall, men ildsjeler sørget for ny rekruttering, og med dirigent Hans Jørgen Gomperud fikk korpset en ny giv. 20-årsjubileet ble feiret med stevne i Stokke, etterfulgt av en tur til Kolding i Danmark – Drammens vennskapsby.

1976 fikk syv medlemmer delta i en tur til USA med «The Drammen All Star School Band».

1978
Korpsets på tur i England

Store forventninger og flotte opplevelser på 1980-tallet

I 1980 feiret korpset 25-årsjubileum med stevne på Konnerud og tur til Jugoslavia. Turen inkluderte marsjering i Pula og Rovinj, og en uforglemmelig konsert på Markusplassen i Venezia.

Korpset fikk også æren av å spille under NM i langrenn på Konnerud i 1978, hvor Kong Olav og kronprins Harald var tilstede. Dirigent Yngve Greni kom inn i 1979, og nye arrangementer, blant annet det populære Høststevnet på Kirkelunden, ble etablert. På midten av 80-tallet nådde korpset nye musikalske høyder med deltakelse i Buskerudfestivalen og flere stevner. Et eget aspirantkorps ble etablert, og i 1985 gikk jubileumsturen til Hellas.

Opplevelser på 80-tallet
Konsert på Markusplassen i 1980.

Jubileer, festivaler og konkurranser på 90-tallet

På 90-tallet befestet korpset sin posisjon med flere imponerende konkurranseresultater. I 1994 ble det tur til Frankrike med konsert ved Eiffeltårnet og parademarsjering i nyåpnede EuroDisney.

KSK i Paris
Marsjerende foran Eiffeltårnet i 1994.

Kent Rønnerud, som var dirigent fra 1994 til 2001, stilte store krav til både marsjering og musikalsk kvalitet, noe som resulterte i gode plasseringer ved festivaler i Mandal, Modum og Buskerud. Korpsets 40-årsjubileum i 1995 ble feiret på Sundland med stort oppmøte. Aspirantkorpset ble gjenopprettet i 1997, og nyttårskonsertene i Konnerud nye kirke ble en årlig suksess.

KSK 1994
Stort korps i 1994.

Utfordringer og løft på 2000-tallet

2000-tallet startet med feiring av 45-årsjubileet i Drammens teater og sommertur til Gjøvik. I 2003 reiste korpset på en minnerik tur til Bournemouth Music Festival i England.

KSK 2005
Lite korps i 2005

Midten av 2000-tallet var preget av lave medlemstall og krevende økonomi. Det første loppemarkedet ble arrangert i 2004 – noe som reddet økonomien. Året etter ble 50-årsjubileet markert med konserter og rekrutteringskampanjer på skolene. Resultatet var hele 24 nye aspiranter i 2006.

I 2007 ble korpset Drammens største med 67 medlemmer. Turer til Bornholm, Gøteborg og Bournemouth ble viktige høydepunkter. Jazzgruppa for eldre musikanter ble etablert, og høstseminaret på Tyrifjord hotell ble en ny tradisjon.

Fra Paris til pandemi

2010-tallet bød på store opplevelser som tur til Gardasjøen, Disney-konsert på Union Scene, og en uforglemmelig spillejobb i EuroDisney Paris i 2013. Økonomien ble utfordret av et flyttet loppemarked, men kom raskt på rett kjøl igjen.

2013
Eurodisney i 2013.

Korpset feiret 60 år med jubileumskonsert i Drammen teater i 2015, egen gatedrill og tur til York. I 2017 gikk turen til Calella i Spania, og året etter samarbeider alle skolekorpsene i Drammen og danner «Drammens største korps» med storkonsert på Bragernes torg.

2015
2015: Konnerud skolekorps 60 år.

I 2018 starter vår nåværende dirigent i hovedkorpset: Sivert Fjeldstad Madsen. På sin første konsert ble Konnerud, ved en feiltagelse, kalt «Korsvoll skolekorps» – et korps han hadde prøvedirigert før han kom til Konnerud. En feil som enkelte musikanter sørget for at han aldri skulle glemme!

I 2019 ble det tur til Tysland og det foreløpig siste loppemarked i Konnerudhallen ble arrangert. Dette er også det siste korpsåret med normal aktivitet.

KSK 1994
Hansa Park i Tyskland.

Avlysninger og digitale spilletimer

I 2020 fylte korpset 65 år, men det ble lite feiring dette året. Verden ble rammet av en pandemi – som førte til mange avlysninger og alternative planer. Det ble innført digitale spilletimer, og korpset er evig takknemlig for dem som holdt ut denne perioden. Det ble også vanskelig/umulig å drive rekruttering av nye medlemmer.

KSK 1994
Digitale «julekonsert»

Pandemien var vanskelig for alle. Men de som spilte i korps var iallfall så heldige at de fikk lov til å spille – litt – på 17. mai. Utenfor Konnerud Senter ble marsjene spilt med god avstand.

Utover høsten ble både loppemarked, konserter og konkurranser avlyst.

2021 skal vise seg ikke å bli så mye bedre.

Korpset fikk til slutt lov til å spille og marsjere på Konnerud på 17. mai, men vi fikk ikke lov til å si hvor vi gikk, og været var begredelig.

17. mai under pandemien
Ingen fest på 17. mai i 2021.

Sommerturen til Kristiansand ble avlyst for andre år på rad på grunn av korona-restriksjoner. Men på Konnerudsenteret fikk vi arrangert sommerkonsert med god avstand.

Utover høsten åpnet det seg litt flere muligheter, og vi deltok på Norges største korpsstevne – Tusenfrydstevnet.

2022 – comebacket

Endelig et korpsår som nærmet seg normal aktivitet. Og det ble et år med mange oppturer for Konnerud skolekorps.

Konserter gjorde et skikkelig comeback, og det ble utsolgt på korpsets vårkonsert i Lier. Juniorkorpset, under ledelse av Lucy, kunne igjen dra på rekrutteringskonserter på skolene, og spilte de største slagerne til Knutsen og Ludvigsen.

Etter to avlyste loppemarked og flere år med oppsparte lopper gikk vi sammen med Helleristningen skolekorps for å lage Drammens (Norges?) største loppemarked på kaia i Drammen.

17. mai gjorde også et skikkelig comeback dette året. I strålende solskinn, og med en by proppfull av mennesker som har savnet folkefest, ble det endelig den dagen korpset fortjente.

17 Mai
Folkefest på 17. mai

Like fint vær var det også på Korpsfest i Oslo, hvor Konnerud skolekorps marsjerte gjennom Karl Johans gater og spilte på Rådhusplassen sammen med Blåsemafiaen og en rekke andre korps.

Og endelig kunne korpset dra på sommertur igjen. Turen gikk til korpsfestival på Bornholm. En svært vellykket tur. Fem dager i strålende solskinn med spilling på historiske steder, fornøyelsesparker, strandleker og sankthansfeiring på stranda. Tamburmajor-Pia ga alt og sikret førsteplassen i Bornholm-mesterskapet i luftgitar!

Bornholm
Sommertur til Bornholm

På høsten deltok korpset igjen på Tusenfrydstevnet – et stevne kjent for regnvær - før det ble nytt seminar på Tyrifjord hotell – en svært populært helg for både musikanter og voksne.

Mens barna øvde jobbet de voksne med rekvisitter til høstens store mål: Underholdningskampen i Oslo.

Med temaet verdensrommet jobbet hovedkorpset hele høsten seg gjennom sanger av Gustav Holst, Richard Strauss og John Williams, gjort kjent i blant annet «Star Wars» og «2001: En romodyssé».

Dirigent Sivert mottar bekymringsmelding om at høstens repertoar er for vanskelig, men motbeviser alle når hovedkorpset setter seg på scenen i Ridehuset scene i Oslo 20. november.

Konnerud skolekorps stakk av med 1. plass i kategorien musikk med 91 poeng (!) i 3. divisjon, samt spesialprisen for beste underholdning.

Underholdningskampen
Underholdningskampen

Seieren ble feiret med kaker og brus med stettglass på neste øvelse, før musikantene hastet videre til neste konsert, bare noen få uker senere – den tradisjonelle julekonserten i Konnerud nye kirke. Og uten restriksjoner ble kirken fylt til randen.

2023

I mars 2023 varmet eldste gruppe varme opp for Mathias Eick på Union Scene. Mathias var meget fornøyd med oppvarmingen og husket godt Konnerud Skolekorps fra sin egen tid i skolekorps – da hadde de imponert stort med et trommenummer på et arrangement i Hønefoss.

Vårens konsert ble arrangert på Danvik folkehøyskole med temaet filmmusikk, og sanger fra blant annet Hakkebakkeskogen, Pirates of the Caribbean og Flåklypa, og med flere maskotinnslag og eget innslag med VGTVs «Blåkkbøster».

17. mai ble igjen en flott dag i solskinnet. Dette året slo vi oss også sammen med voksenkorpset på Konnerud. Besetningen i et korps går i bølgedaler. Hovedkorpset til Konnerud Skolekorps var på dette tidspunktet et veldig ungt korps, nesten uten trompetister. Da passet det bra å slå seg sammen med voksenkorpset, som har flere svært dyktige trompetister som også har hjulpet til på øvelser og konserter. For voksenkorpset passet det også fint, da skolekorpset hadde mange på klarinett, og ikke minst trommer.

Trommegruppa
Trommegruppa til Konnerud Skolekorps

Bare noen få år tidligere var det trommer det manglet i hovedkorpset, men under ledelse av den svært populære trommeinstruktøren Henrik har trommegruppa vokst til å bli en stor og flink gjeng. De debuterte med sin egenkomponerte trommemarsj med samba-rytmer dette året. Voksenkorpsets trommeslager Mats var med på notene og skulle det neste året vise seg å bli en like populær trommeinstruktør for aspirant- og juniorkorpset.

På tredje forsøk lyktes vi endelig med å dra på korpstur til Kristiansand! 9. juni satte korpset seg på en buss med tett toalett ned til sol, sommer og gode korpsminner på Sørlandet. Med en ung besetning så mange foreldre også sitt snitt til å blåse støvet av gamle instrumentferdigheter, og ble med og spilte. Det ble en morsom tur for både store og små. Det ble arrangert korpsleker - med seier til Konnerud - fellesnummer med Gardemusikken og uoffisielle badeturer før hele søndagen ble tilbrakt i Dyreparken.

Kristiansand
Kristiansand 2022.

På høsten var korpset på nytt med på Tusenfrydstevnet før det var duket for loppemarked på nytt sted. På den gamle Godsterminalen i Nybyen fant Konnerud endelig et sted som passer til loppemarked. Med to ukers innsamling og to dagers marked ble det en positiv opplevelse for korpset med god omsetning.

Utover høsten ble det lek og øving på Tyrifjord Hotell hvor det ble øvet til konsert i Harmonien. En fullstappet sal fikk høre Disney-sanger fra blant annet Jungelboken – med marsjerende elefanter og en rekke andre dyr som maskoter.

I mange år hadde korpsets medlemmer ønsket å spille musikk fra teaterstykket «Juleskurken». Stykket er svært godt kjent i Drammen, men dirigent Sivert fra Oslo hadde ikke helt forstått hvor stort dette er. Men til dette årets julekonsert hadde Sivert laget et eget arrangement fra stykket som fikk sin urpremiere på julekonserten.

Inspirert av årets sommertur hadde også foreldrene fått blod på tann, og laget et eget foreldrekorps som fikk sin debut på julekonserten.

2024

Årets store mål i 2024 var distriktsmesterskapet. Hele våren ble det jobbet med repertoaret som ble presentert for dommerne i april. 40 korps var i aksjon i Asker kulturhus, og med 94 poeng sikret Konnerud skolekorps seg en knallsterk andreplass i sin divisjon.

Distriktsmesterskap
Distriktsmesterskapet.

Ryktet om at Konnerud har et av distriktets beste korps nådde statskanalen. Og da de skulle lage sak om forberedelser til 17. mai var det nettopp til Konnerud Skolekorps de tok turen for å lage reportasje.

Også dette året gikk voksenkorpset og skolekorpset sammen på deler av nasjonaldagen. Dagen startet klokken 07.30 på Jarlsberg-senteret. Derfra marsjerte korpset ned til Konnerud bo- og servicesenter, hvor flagget ble heist klokken 08.00. Etter det gikk turen gjennom gatene i Drammen sentrum, før skolekorpset spilte på Vestbygda skole. Dagen ble avsluttet med tog og spilling på Konnerud skole i en stekende varm skolegård i tykke uniformer klokken 16.00. En flott dag, men ekstremt varm avslutning. Disse barna står virkelig på hele nasjonaldagen! (Husk å støtte barna når du tipper. Søk opp Konnerud Skolekorps på grasrotandelen: Org.nr: 985001715)

17. mai
Tog på Konnerud.

Sommerturen dette året skulle egentlig gå til Lillehammer-festivalen, men i likhet med flere andre festivaler ble den rekordtidlig utsolgt og planene måtte kastes om. Valget falt på Petter Wessel-festivalen i Tjodalyng utenfor Larvik. Også denne festivalen var overbooket, og er mest egnet for rene aspirant- og juniorkorps. Men de eldste musikantene dro med de yngste på spill og lek på skolen og diskotek, og det ble en fin helg likevel, som ble avsluttet med bading på søndagen, da regnet endelig hadde forlatt stedet med «flest soltimer i året!».

To dager senere hadde regnet og vinden flyttet seg til Konnerud, og sommerkonserten måtte i all hast flyttes inn i Konnerud kirke.

På høsten gikk turen nok en gang til Tusenfrydfestivalen i strålende soskinn (!) før vi hadde nytt loppemarked på Godsterminalen. Dette året var Konnerud-beboerne ekstra gavmilde, og vi rett og slett druknet i lopper. Drammens Tidende besøkte styreleder Hans Petter som nesten fikk hjerteklapp.

Etter mange år på Tyrifjord hotell prøvde vi ut et nytt sted. Valget falt på Noatun i Horten. Et nytt og fint hotell ved vannkanten, men musikantene er ikke i tvil: Neste år må vi tilbake til Tyrifjord. Men noen ting forandrer seg ikke. På lørdagskvelden var det nok en gang underholdning i regi av eldste gruppe. En ny generasjon rykket opp i gruppen og tok virkelig ansvar. Det ble mye latter utover lørdagskvelden.

Noatun
Underholdning.

På høstkonserten ble det spilt sanger fra ulike musikaler, og nok en gang ble det både store og små maskotter.

Kort tid senere fikk eldste gruppe spille på premieren til Vaiana 2 på Drammen Kino, før året nok en gang ble avsluttet med julekonsert i Konnerud kirke.

2025

Korpset fyller 70 år og feirer hele året. Det er planlagt fest på høsten, jubileumskonsert i Drammen Teater på våren og ikke minst sommertur til Scarborough i England.

Takk for 70 flotte år på Konnerud. Vi gleder oss til de neste 70!

Skolekorpsets arbeid for barn og ungdom på Konnerud er i stor grad basert på egenfinansiering, loppemarked og gaver. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag fra musikkvenner på Konnerud til dette arbeidet. En god økonomi gjør oss i stand til å gi et godt og attraktivt tilbud til medlemmene.

Bidrag kan overføres til korpsets konto nr. 9015.16.15758, eller man kan bruke Vipps til #88209.

Støtt oss når du tipper:

Velg Konnerud Skolekorps (org. nr. 985001715) på grasrotandelen.no, eller hos din kommisjonær eller i Norsk Tipping-appen.

(Direkte økonomiske bidrag til skolekorpset kan gi rett til skattefradrag. Ta kontakt med admin@konnerud-skolekorps.no for detaljer)

Søk
Driftes av Styreportalen AS